Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto:<br/>Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.<br/>Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.<br/>Piekarnik nastawiamy na 200°C.<br/>Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.<br/>Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.<br/><br/>Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Masa:<br />Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.<br /><br />Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.<br />Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,<br />i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.<br />Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis .<br />Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.<br />
Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.