Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?
Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni i nie bez powodu dojrzewa właśnie o tej porze roku. Najkorzystniej jest spożywać ją właśnie w sezonie, ale odpowiednio przechowywana zachowa swoje właściwości i smak nawet przez 6 miesięcy, czyli aż do końca wiosny. W tym celu można pokroić ją i zamrozić lub upiec, zblendować i zapasteryzować w słoiku. Dynia jest idealnym warzywem na rozgrzewającą, aromatyczną, kremową zupę, która dodaje energii i poprawia nastrój w zimne, szare jesienne i zimowe dni. Jeszcze lepiej smakuje z odpowiednimi przyprawami, jak rozgrzewające curry i imbir. Można serwować ją również z łagodniejszymi dodatkami, na przykład z chrupiącymi grzankami czy świeżą natką pietruszki.
Zupa dyniowa z curry - najzdrowsza w sezonie!
Jesienią dostęp do świeżych warzyw jest już mocno ograniczony, ale na szczęście na stół możemy zaprosić jeszcze oranżową królową - dynię. Warto przygotować z niej nie tylko ciasto w amerykańskim stylu, ale również rozgrzewającą zupę kremową, która w tym sezonie będzie prawdziwą bombą korzystnych dla zdrowia składników. Krem z dyni z curry dostarcza nam ogromnych ilości beta-karotenu, czyli antyoksydantu, który występuje w warzywach przybierających pomarańczowy czy czerwony kolor. Dynia bogata jest również w witaminę C i liczne minerały. Ponieważ zupę wzbogacamy o cebulę i czosnek - naturalne antybiotyki - potrawa skutecznie wzmocni też odporność organizmu w sezonie częstych infekcji oraz rozgrzeje nas po powrocie do domu.
Zupa z dyni z curry - co do niej dodać?
Sama dynia ugotowana na bulionie z dodatkiem zagęszczających zupę krem ziemniaków nie podbiłaby naszych kubków smakowych tak, jak zupa dyniowa z curry i imbirem. Oba składniki nadają temu warzywu wyrazisty smak i jeszcze głębszy aromat. Sprawiają, że posiłek rozgrzewa żołądek, a wraz z nim całe ciało. Co więcej, krem z dyni z curry jest potrawą niskokaloryczną i lekkostrawną, dlatego można zajadać się nim bez ograniczeń, zwłaszcza kiedy na zewnątrz panuje mróz i jesienna szaruga.
Z czym podawać krem z dyni z curry?
Zupa dyniowa z curry i imbirem jest pikantna, dobrze doprawiona i bardzo aromatyczna. Ma też aksamitną konsystencję, która syci, nie powodując uczucia ciężkości na żołądku. Jej ostrość można przełamać na talerzu z pomocą kleksa kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, a dla odświeżenia oranżowego koloru, posypać zupę natką pietruszki. Przyjemną chrupkość wprowadzą do zupy z dyni prażone ziarna słonecznika, pestki dyni, kawałki orzechów włoskich lub ziołowo-czosnkowe grzanki. Krem z dyni z curry można podawać również z groszkiem ptysiowym, a dla najmłodszych nawet z drobnym makaronem.
Ziemniaki, dynię oraz cebulę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju i posypujemy połową curry .
Kostki bulionu rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego przesmażone wcześniej warzywa.
Całość należy gotować do miękka. Zupę doprawić cukrem, curry, imbirem, solą i pieprzem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować około 2-3 minuty.
Następnie całość blendujemy na aksamitny krem.