Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki.
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor.
Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.
Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.