Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa z soczewicy na długo zapewnia uczucie sytości i przyjemnie rozgrzewa dzięki dodatkowi świeżego imbiru, stanowi więc nieodzowną pozycję w zimowym menu. Aromatyczne pieczone pomidorki dodają zupie z soczewicy smakowitego uroku. Zamiast nich, do zupy z soczewicy można dodać groszek ptysiowy, grzanki lub chipsy z warzyw. Smacznego!
Zobacz też inne przepisy na zupy z mleczka kokosowego:
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Orientalny żurek
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Zupa jarzynowa po tajsku
Zobacz też
Zobacz Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.
Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.
Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.
Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.
Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.