Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Pokrojone plasterki układamy na papierze do pieczenia i solimy oraz skrapiamy oliwą z czosnkiem i chili.
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20-25 minut.
Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cebulę i groszek.
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż groszek będzie miękki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i miksujemy bardzo dokładnie zupę blenderem.
Listki melisy szatkujemy.
Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z chipsami i listkami melisy.