Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem z ziemniaków świetnie smakuje doprawiony przyprawą z suszonych grzybów i świeżymi podgrzybkami podduszonymi na maśle. Prosta, przaśna kremowa zupa ziemniaczana za sprawą grzybów nabiera charakteru. Do jej przygotowania warto wybrać odmianę ziemniaków w intensywnie żółtym kolorze. Wtedy kremowa zupa ziemniaczana równie mocno cieszy kubki smakowe i oczy.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zobacz Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie w głębokim rondlu.
Dodajemy pokrojony w plasterki por, chwilę przesmażamy.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem drobiowym, dodajemy łyżeczkę przyprawy grzybowej, gotujemy 15 minut.
W tym czasie grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku i ściółki, kroimy w plasterki, podduszamy na maśle około 10 minut na wolnym ogniu, pod koniec lekko solimy.
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą morską i pieprzem.
Kremową zupę ziemniaczaną podajemy z podduszonymi na maśle grzybami, posypaną posiekaną natką pietruszki.