Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdy za oknem robi się cieplej, wszyscy nieśmiało wyglądamy wiosny. Na bazarkach pojawiają się pierwsze nowalijki. Słońce sprawia, że jesteśmy aktywni i ciągnie nas do natury. To dobry pretekst, by na naszych talerzach zagościły lżejsze, warzywne dania.
Przepis na lekkie krokiety z farszem z kalafiora
Co powiecie na krokieciki z tartym kalafiorem? Należy go zblanszować 3-4 minuty w gorącej wodzie. Wyrazu doda mu sos czosnkowy WINIARY, świeży szczypiorek, szczypta chili, garść sałaty lub kiełków. Taki farsz sprawdzi się do wszelkich placków, tortilli albo jako pasta kanapkowa.
Do zrobienia krokiecików możemy użyć naleśników z dnia poprzedniego, albo wykorzystać zblanszowane liście kalafiora. Wtedy będą wyglądać naprawdę wiosennie. Smacznego!
Kalafior zblanszuj w osolonym wrzątku, a następnie zetrzyj na grubej tarce. Do kalafiora dodaj sos czosnkowy WINIARY, posiekany szczypiorek i odrobinę chili, jeśli lubisz. Dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj.
Na naleśnik (lub liść kalafiora) nałóż odrobinę farszu z kalafiora. Dodaj sałatę i całość zwiń w zwartą tortillę.
Gotowe krokieciki podawaj z sosem czosnkowym WINIARY.