Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krokiety z ziemniaków mogą być smakowitą alternatywą dla krokietów z mięsem. Są niezwykle aromatyczne dzięki zawartości sera żółtego i pysznie chrupią w zębach za sprawą złocistej panierki. Najlepiej podawać je z buraczkami lub kompozycją zielonych sałat.
Dokładnie wypłukać ziemniaki i ugotować w mundurkach w niewielkiej ilości wody. Lekko osolić.
Przestudzić, obrać i rozetrzeć.
Stopić masło w rondelku. Jajka dokładnie ubić. Zetrzeć ser na drobnej tarce.
Zrobić puree z ziemniaków z masłem, jajkami, startym serem i odrobiną mąki na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostawić na ok. 30 minut.
Podzielić masę na cztery części, posypać stolnicę mąką i ręcznie formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić wałeczki na kawałki długości 4 cm.
Obtoczyć tak przygotowane krokiety w bułce tartej i smażyć we frytkownicy lub w garnku na głębokim oleju na złoty kolor.
Krokiety wyjmować łyżką cedzakową i po odsączeniu z oleju podawać na gorąco najlepiej z zieloną sałatą.