Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krokiety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla krokietów z mięsem. Zwłaszcza że faszerujemy je wyśmienitą masą z jajek, szczypiorku, śmietany i musztardy. Usmażone na złoty kolor krokiety ziemniaczane podawaj z sosem Śmietanowo-Koperkowym WINIARY.
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy. Odcedzamy,a gdy ostygną przepuszczamy przez maszynkę.
Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby farsz nie był za rzadki.
Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nieduże placki. Na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy, nadając owalny wydłużony kształt.
Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.
Krokiety wyśmienicie smakują z sosem Śmietanowo-Koperkowym WINIARY, przygotowanym wg opisu na opakowaniu.