Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Po świętach zostają nam prezenty, miłe wspomnienia, wciąż pachnąca choinka i zazwyczaj… parę dań w lodówce, z którymi trzeba coś zrobić. Choć wszyscy goście chwalili i zajadali, ba, sami braliśmy dokładki, znów okazuje się, że czegoś było za dużo.
Ale nie szkodzi, są na to sposoby. Podpowiadamy, jak nie marnować i wykorzystać ugotowane ziemniaki oraz końcówkę bigosu. Co powiesz na krokiety zero waste? Oczywiście popijane barszczykiem, żeby podtrzymać świąteczny klimat.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę pszenną i wymieszaj. Z tak powstałego ciasta formuj niewielkie kuleczki. Spłaszcz je w dłoni. Do środka nałóż łyżeczkę farszu z bigosu i dokładnie zlep brzegi. Gotowe krokieciki obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
Ziemniaczane krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym WINIARY. Ta pyszna, aromatyczna zupa, działa kojąco i rozgrzewająco. Warto ją przyrządzić, szczególnie w zimowe dni. Smacznego!
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj 1 jajko oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie powinno się nazbyt kleić do rąk. Jeśli jest zbyt luźne dodaj mąki. Takie ciasto ma również tendencję do szybkiego „rzednięcia” dlatego należy z nim pracować dość sprawnie, aby nie było potrzeby dodawania nadmiernej ilości mąki.
Oprószonymi dłońmi w mące, z ciasta formuj niewielkie kulki, które następnie spłaszcz w dłoni. Nałóż pełną łyżeczkę farszu z bigosu i dokładnie zlep brzegi krokieta. Uformuj na kształt walca lub małego kotlecika.
W misce rozbij 2 jajka. Delikatnie obtocz krokiet w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Tak przygotowane smaż partiami na dużej ilości tłuszczu po ok. 2-3 min z każdej strony.
Usmażone krokiety podawaj z Barszczem Czerwonym WINIARY!