Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kruche babeczki z soczystym nadzieniem będą idealne dla osób ceniących sobie słodkie podwieczorki. Kruche babeczki z jabłkami wykonasz w łatwy sposób, za sprawą proszku do pieczenia są one puszyste i zyskują na kształcie. Zobacz, jak wykonać babeczki, którym trudno się oprzeć!
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać jajko i wyrobić ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, obsypać cynamonem i wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i odciąć z niego 2/3 części. Resztę włożyć do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i naciągać tak, aby ciasto zakryło cały środek formy.
Foremki najłatwiej natłuszcza się małym pędzelkiem. Na ciasto należy nałożyć jabłka.
Wyjąć z lodówki resztę ciasta. Rozwałkować je, a następnie wykrajać kółka wielkości foremki. Przykryć nadzienie i posklejać lekko brzegi.
Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu studzić na kratce, a na koniec posypać cukrem pudrem.