Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
CIASTO: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać wcześniej roztrzepane żółtka z cukrem, wyrobić ciasto.
Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą), przycisnąć i dokładnie wylepić.
Każdą foremkę z ciastem kilka razy nakłuć widelcem, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 st. C ok. 15 minut, do złotego koloru.
BUDYŃ: Budyń można przygotować według przepisu na opakowaniu (dodaję mniej mleka). Jeszcze ciepły budyń wykładamy do ostudzonych babeczek i szybko, zanim ostygnie, dekorujemy dowolnymi owocami.
PIANA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z cukru (kryształu), wody i octu ugotować lukier (ma być lejący).
Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier. Kiedy całość lekko przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą pianę nałożyć do babeczek, udekorować.