Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto kruche można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem polecam kruche ciasteczka w kształcie kwiatków, zawierające Cukier wanilinowy WINIARY i proszek do pieczenia. Wypieki zostały posypane cukrem pudrem. Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą idealnie nadają się do niedzielnej kawki lub na czas wizyty gości.
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać sól,cukier,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Do zmieszanych sypkich składników wbić żółtka i pokrojoną chłodną margarynę.
Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić ok.1godz. w lodowce.
Rozwałkować na grubość ok.3mm. i wyciąć parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu, np.kwiatki.
Połowę wyciętych ciasteczek pozostawić pełne.w drugiej połowie dodatkowo wyciąć środki - dziurkę - np.nakrętką z małej buteleczki.
Układać na lekko natłuszczonej blasze.Piekarnik nagrzać do 180 st.C.Piec partiami ok.10 min.- każda.,
Po upieczeniu i przestudzeniu łączyć parami całe i z dziurką przekładając konfiturą. Mozemy oprószyć cukrem pudrem.