Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone miękkie masło oraz smalec i posiekaj nożem
Następnie do ciasta wybij jaja i dodaj śmietanę, dokładnie wygnieć ciasto aż będzie miało gładką, jednolitą strukturę,
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawaj ciasteczka wielkanocne w kształcie króliczków, baranków itp.
Ciasteczka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem kryształem.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej ciasteczka i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Ciasteczka piecz aż nabiorą złotego koloru czyli ok. 15 minut, wyjmij i ostudź.
Natalia