Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę, dobrze schłodzone masło lub margarynę.
Szybko wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.