Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy
KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów: z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha). Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.
Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.