Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Podudzia z kurczaka myję, obieram ze skóry, zalewam zimną wodą i gotuję.
Kiedy woda się zagotuje, odszumowuję ją, zmniejszam moc płyty i gotuję „na wolnym ogniu” 40 minut.
Po tym czasie dodaję do wywaru opaloną nad ogniem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroję w kostkę, dodaję do garnka, zagotowuję.
Marchewkę kroję w półtalarki, przesmażam na oleju kilka minut, pod koniec dodając posiekany por. Dodaję do zupy.
Kaszę jęczmienną płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, dodaję do zupy. Dosypuję do garnka suszony lubczyk i koperek, solę. Gotuję 15 minut.
Wyciągam z garnka podudzia, oddzielam mięso od kości.
Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy, dobrze mieszam i dodaję do zupy.
Krupnik drobiowy podaję z mięsem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.