Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krupnik to jedna z zup, które tradycyjnie kojarzą się z kuchnią polską. I trudno się dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe i ziele angielskie, przywołują smaki dzieciństwa, rodem z babcinej kuchni.
Dodatkowo krupnik idealnie rozgrzewa w długie, jesienne wieczory. Wystarczy, że dodasz do niego pokrojone warzywa i gotowe. Do naszej zupy wrzucimy to, co akurat mamy pod ręką. Kawałek selera, dyni, pokrojone na małe kawałki liście kapusty. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy świeżo starty korzeń imbiru. Dzięki temu zupa stanie się jeszcze bardziej rozgrzewająca.
Jako bazy użyjemy polskiego krupniku WINIARY z uratowanymi marchewkami. Do jego przygotowania wykorzystano warzywa, które ze względu na nietypową wielkość, niespotykany kształt lub drobne przebarwienia na skórce nie trafiłyby do produkcji.
Nasz krupnik to zupa przygotowana z miłością… i wyrozumiałością dla niedoskonałego wyglądu pysznych warzyw. Gotowe danie dopraw wedle uznania i posyp pietruszką. Jesienią, taka domowa pożywna zupa, to podstawa.
Dynię pokrój w kostkę. Kawałek selera pokrój drobno, też w kostkę. Kapustę posiekaj.
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć pokrojoną dynię i seler. Całość przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Na końcu dodaj pokrojoną kapustę i ewentualnie starty imbir.
Do garnka wlej 750 ml zimnej wody i dodaj zawartość opakowania z krupnikiem WINIARY. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 5 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.
Tereda 44