Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.
Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.
Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.
Krupnik podajemy z natką pietruszki.