Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.
Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.
Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.