Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.