Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Marchewki i ziemniaki umyć i obrać. Marchewki utrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę, dodać utartą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Chwilę przesmażyć i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok.10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się.
W 300 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Krupniku Polskiego Nasza Specjalność WINIARY.
Dolać do gotującej się zupy, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kaszę ugotować w osobnym garnku i dodać do zupy.
Krupnik podawać z posiekaną natką pietruszki.