Kulebiak z pieczarkami to kresowy specjał do czerwonego barszczu: kruche ciasto zapiekane z farszem z kapusty kiszonej, ziemniaków oraz pieczarek podsmażanych z cebulką. Kulebiak idealnie nada się jako dodatek do wigilijnego barszczu, ale także jako coś do przegryzania w Boże Narodzenie. Aby danie zyskało wspaniałego aromatu grzybów, wykorzystaj Sos Grzybowy WINIARY. Intensywny w smaku i kolorze barszcz przygotuj łatwo z Barszczu czerwonego WINIARY.
Skąd pochodzi kulebiak z kapustą lub pieczarkami?
Kulebiak to typowa potrawa kuchni rosyjskiej. Mimo że pochodzi ze wschodu, to jego nazwa ma pochodzenie od niemieckiego słowa Kohlgeback, które oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalna potrawa była ciastem drożdżowym nadziewanym kaszą gryczaną, kapustą, jajkami na twardo i ugotowanymi rybami. Dzisiaj pomysły na farsz są inne, a i ciasto uległo zmianie. Często jest ono półkruche zamiast drożdżowego. Na Lubelszczyźnie króluje wersja jarska potrawy z nadzieniem z kapusty.
Przepis na kulebiaka z pieczarkami
Biorąc pod uwagę to, jak skomplikowanie może wyglądać kulebiak, przepis na niego jest niezwykle prosty! Jego przygotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Kapustę kiszoną wystarczy ugotować, odcisnąć i drobno pokroić. Następnie oczyszczamy pieczarki i cebulę, siekamy je i podsmażamy na maśle. Wcześniej ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z wcześniej wymienionymi składnikami. Dodajemy do nich jajko i zawartość saszetki z sosem grzybowym WINIARY. Pamiętajmy o doprawieniu pieprzem. Kiedy farsz jest gotowy, możemy zająć się przygotowaniem ciasta. Wystarczy dodać masło i żółtka do przesianej mąki wraz ze szczyptą soli. Zagniatamy je, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po godzinie wystarczy rozwałkować je i położyć na nim kapuściany farsz. Zawijamy ciasto, pamiętając o tym, aby dokładnie sklejać brzegi. Wierzch warto posmarować jajkiem, aby nadać mu ładnego połysku. Po upieczeniu dajemy mu chwilę, aby się ostudził i kroimy na grube plastry. Podajemy z barszczem czerwonym WINIARY zrobionym według instrukcji na opakowaniu.
Kresowy kulebiak z kapustą to tradycyjne danie z pysznym farszem, które jest chętnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest to zapiekany pieróg podawany na ciepło do barszczu. To świetny pomysł na obiad bez mięsa, który zachwyci każdego domownika w trakcie wigilijnej kolacji. Warto wysilić się, ponieważ efekt robi wrażenie nie tylko smakowo, ale też estetycznie. Potrawa pięknie się prezentuje i stanowi prawdziwą ozdobę świątecznego stołu
Ania
Wczpraj w pstatniej chwili juz po zrobieniu ciasta z twgo przepisu, zrezygnowalam z niego, poszlo dp zamrazalki i robiłam po nocy ciasto na kulebiak z innej receptury.