Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę.
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną zeszkloną na 1 łyżce oleju cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, szczyptę kardamonu, imbiru i kolendry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać odrobinę wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kuleczki mięsne podawać z sosem, ryżem i surówką.