Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kulki ryżowe a'la arancini po indyjsku to prawdziwy mix kuchni świata. W jednym daniu łączą się tu wpływy włoskie i indyjskie. Takie zaskakujące połączenie posmakuje fanom pysznego jedzenia, którzy lubią odkrywać nowe smaki i odtwarzać je w swoim domu.
Kulki ryżowe a'la arancini – włosko-indyjskie inspiracje na talerzu
Ta popularna potrawa ucieszy zarówno miłośników kuchni włoskiej, jak i azjatyckiej. Podstawą tych kulek są ugotowany ryż, tarty ser mozzarella, szczypiorek oraz WINIARY POMYSŁ NA… Wszystkie te składniki połącz ze sobą, uformuj niewielkie kulki i odstaw na chwilę do lodówki. Tuż przed smażeniem obtocz kulki ryżowe w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej. Dzięki temu arancini z wierzchu będą złociste i chrupiące, a w środku – miękkie i delikatne. To połączenie różnych tekstur sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kulki ryżowe możesz podawać z ulubionymi sosami WINIARY.
Kulki ryżowe a'la arancini po indyjsku to pomysł na ciekawą przekąskę na wieczór lub na spotkanie ze znajomymi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak – może zachwycić Twoich bliskich. Smacznego!
Ryż przygotowujemy wraz z zawartością opakowania WINIARY POMYSŁ NA…, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po usmażeniu odstawiamy odkryte, do wystudzenia. Szczypiorek drobno siekamy.
Po tym czasie do ugotowanego ryżu dodajemy starty ser mozzarella, szczypiorek i całość mieszamy. Z ryżu formujemy niewielkie kulki wielkości piłki ping pongowej. Kulki można dodatkowo schłodzić.
W misce rozbijamy dwa jajka przy pomocy trzepaczki lub widelca.
Kulki ryżowe dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do ok 180°C, aż będą złociście rumiane.