Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę cukru brązowego na marynatę. Zanurz w niej kurczaka i odstaw na 20 minut.
Paprykę i chili pokrój w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz; czosnek posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek również drobno posiekaj. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni.
W woku rozgrzej olej. Dodaj paprykę i chili, smażąc do momentu, gdy zaczną wydzielać aromat. Następnie dodaj kurczaka z marynaty i smaż, aż mięso zmieni kolor.
WINIARY POMYSŁ NA… Kurczaka w pięciu smakach wymieszaj z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do woka dodaj szczypiorek, imbir i czosnek. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut, mieszając.
Dodaj uprażone orzeszki ziemne i wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż składniki się połączą.
Podawaj z makaronem sojowym, zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.