Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczak na butelce piwa to bardzo efektowne danie, które zaskoczy nie tylko niebanalnym smakiem, ale też nietypową formą przygotowania i podania. Będzie stanowić gwóźdź programu, dlatego z powodzeniem możesz wykorzystać ten przepis na biesiadę ze znajomymi i rodziną. Natarty noc wcześniej aromatycznymi przyprawami oraz upieczony w towarzystwie piwa nabierze wytrawnego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka na butelce piwa!
Zacznij od przygotowania kurczaka. Umyj go, osusz, polej olejem i natrzyj mieszanką przypraw z mielonej papryki, soli, pieprzu, czosnku, majeranku oraz curry. Jej smak wzbogaci pokruszona Kostka Drobiowa WINIARY. Przełóż kurczaka do miski i nakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na noc.
Umyj butelkę z piwem, odklej etykietki i połowę zawartości odlej do szklanki. Wyjmij kurczaka z marynaty, nałóż go na butelkę w taki sposób, żeby jej szyjka wystawała na zewnątrz. Upewnij się, że cała konstrukcja jest stabilna. Tak przygotowanego kurczaka ustaw na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. W tym czasie raz po raz podlewaj mięso pozostałym piwem.
Zwróć uwagę na to, czy piwo wypływa z butelki. Jeśli nie, dosyp do niego odrobinę soli. Na godzinę przed wyciągnięciem kurczaka z pieca włóż do niego obrane marchewki i ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe. Gotowe danie podawaj z gotowaną fasolką szparagową.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Kurczaka umyj, osusz, polej olejem i natrzyj dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry oraz pokruszoną kostką drobiową Winiary.
Umieść kurczaka w misce, przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia dokładnie umyj butelkę z piwem (500 ml), odklej etykietki, otwórz piwo i połowę odlej do szklanki na później.
Kurczaka wyjmij z marynaty, nabij go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.
Kurczaka na butelce postaw w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).
Piecz 1,5 godziny. Przy czym przyjmij, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka podlewaj od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, dosyp troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.
Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wyłóż umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprósz solą, a ziemniaki dodatkowo posyp przyprawą do ziemniaków.
Pod koniec pieczenia dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe. Podawaj potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.
Halina