Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umytego i osuszonego kurczaka, polewamy olejem, oprószamy czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.
W tym czasie obrane pieczarki kroimy w kostkę razem z cebulką. Dajemy do garnka z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Wodę z pieczarek odlewamy.
Przygotowanymi pieczarkami napełniamy kurczaka razem z masłem. Po bokach nacinamy skórkę i przeciągamy nóżki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 60 minut, polewając co jakiś czas wodą z pieczarek. Upieczonego kurczaka dzielimy wg uznania.