Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.
Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.
Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.
Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.
Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.
Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).
Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.
Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.
Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.
Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.