Pyszny, soczysty kurczak pieczony w całości z warzywami to idealna propozycja na każdą okazję. Stanowi świetny pomysł na niedzielny obiad, ale także na letnią przekąskę podaną w ogrodzie w towarzystwie świeżej lemoniady.
Mięso przygotowywane w ten sposób nie sprawi nikomu żadnego problemu. Dzięki pieczeniu w całości w aromatycznej marynacie kurczak pozostaje soczysty wewnątrz, a jego skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca. To też świetny sposób na wpisanie się w gusta domowników. Pieczenie kurczaka w całości sprawia, że
każdy może wybrać tę część, którą najbardziej lubi - skrzydełka, podudzie, nóżkę albo środek. Jeśli chcesz kupić mięso w całości, wybieraj sprawdzonych dostawców, aby mieć pewność, że produkt będzie dobrej jakości, a po upieczeniu będzie soczysty i rozpływający się w ustach, a nie przesuszony. Przygotowanie tego dania to także dobry pomysł na to, aby
przemycić w obiedzie porcję witamin w formie warzyw, jeśli w domu masz prawdziwego niejadka. Bo kto oparłby się kawałkom obtoczonym idealnie skomponowanymi przyprawami?
Warto wykorzystywać
sezonowe warzywa, ale także te, które są dostępne przez cały rok. Do kurczaka doskonale pasuje marchewka, por, papryka, a także oczywiście ziemniaki. Na wiosnę użyj młodych, dzięki czemu będą chrupiące. Stare ziemniaki możesz upiec razem z mięsem i warzywami albo przygotować
idealnie gładkie purée. A jeśli nie wiesz, jak przyprawić potrawę, aby smakowała wszystkim, sięgnij po
WINIARY POMYSŁ NA... soczystego kurczaka z papryką i ziołami. To idealna mieszanka stworzona tak, aby pasowała nie tylko do mięsa, ale także do wszystkich użytych warzyw.
Jako dodatek świetnie będą pasować także zioła prowansalskie - ich charakterystyczny, lekko gorzki smak podkreśli wszystko to, co w kurczaku najlepsze, a dodatkowo nada całemu daniu charakterystycznego aromatu, który bezsprzecznie kojarzy się z Francją i wakacjami nad Morzem Śródziemnym.
Kurczak pieczony z warzywami jest bardzo prosty do przygotowania. Najpierw musisz
pokroić wszystkie warzywa na kawałki - mogą to być plasterki, ćwiartki albo kostka. Kurczaka należy natrzeć przyprawami, odcinając wcześniej kuperek i szyjkę. Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, a dookoła poukładaj warzywa. Je także możesz obtoczyć w przyprawach
WINIARY „pomysł na” lub dowolnymi innymi. Teraz już tylko wystarczy upiec i podać tak, jak lubisz najbardziej. Pamiętaj też, że kurczaka możesz przyrządzić na różne sposoby. Jeden z nich prezentujemy w przepisie na
kurczaka z warzywami z patelni.
Aga