Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem ze wszystkich stron. Pod skórę kurczaka włóż odrobinę masła.
Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę, ułóż blasze do pieczenia, posól, a na wierzchu połóż kawałki masła. Czosnek przekrój na pół i dodaj do pozostałych warzyw.
Całego kurczaka połóż na warzywach, posyp majerankiem i słodką papryką.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie rozpuść 1/2 kostki rosołu Kogutek WINIARY w około 250 ml wrzącej wody.
Mięso i warzywa zalej bulionem. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Podczas pieczenia podlewaj kurczaka sosem, który powstaje z wytapianego tłuszczu, warzyw i mięsa.
Gotowego kurczaka podawaj z warzywami i ziemniakami lub puree ziemniaczanym.