Egzotyczny kurczak po chińsku z makaronem ryżowym to pyszne, pożywne danie obiadowe, które można przygotować w domu z całkiem zwykłych produktów w około pół godziny. Podsmażamy mięso wraz z pieczarkami i warzywami (czerwoną papryką, cebulą, selerem), dodajemy Rosół drobiowy WINIARY i doprawiamy Przyprawą do zup, sosów i sałatek, curry, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Podgrzewamy chwilę na patelni z ugotowanym osobno makaronem i... zapraszamy do stołu. Chcesz poznać więcej szczegółów na temat przyrządzania tej potrawy?
Na początek filety z kurczaka pokrój w mniej więcej równe paski. Następnie obierz cebulę oraz posiekaj selera. Paprykę po umyciu i rozkrojeniu trzeba dodatkowo oczyścić z nasiennych gniazd i pokroić w krążki. Przygotuj też pieczarki, oczyszczając i siekając na kawałki. Teraz kolej na podsmażenie mięsa wraz z warzywami i pieczarkami. Użyj patelni lub – jeżeli masz – głębszego woka. Pozwól składnikom przyrumienić się i smaż przez mniej więcej 10 minut. Pamiętaj, by często mieszać zawartość patelni. W następnym kroku dołóż Rosół drobiowy WINIARY wraz z 1,5 szklanki wody. Całość podgrzewaj do zagotowania. Teraz mięso i warzywa trzeba doprawić. Świetnie nadadzą się do tego przyprawa w płynie MAGGI oraz świeżo zmielony pieprz, ostra papryka i odrobina curry. Potrawę warto wzbogacić i zagęścić rozprowadzoną z zimną wodą mąką ziemniaczaną. Na koniec wystarczy ugotować makaron ryżowy – zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem. Połącz go wraz z mięsem i warzywami na patelni, podgrzej chwilę i potrawa jest gotowa do podania!
Zaprezentowany tu przepis świetnie nada się dla osób, zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Danie jest proste w przygotowaniu, a składniki da się zakupić właściwie w każdym większym sklepie. Nie ma tu wyszukanych, trudnych do znalezienia dodatków. Zamiast makaronu możesz użyć ryżu, a ostrą paprykę zastąpić jej łagodnym odpowiednikiem. W grę wchodzą również inne warzywa, np. marchewka i por oraz przyprawy (imbir). To pewna modyfikacja, ale jak wiemy, nie wszyscy lubią pikantne lub skomplikowane w przygotowaniu dania. Kurczak z warzywami po chińsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Gdy pragniesz zaskoczyć gości czymś niebanalnym i odmiennym w smaku, wypróbuj tę recepturę. Danie posmakuje nawet doświadczonym miłośnikom orientalnych smaków. Odpowiednio dobrane przyprawy, soczyste mięso i smakowite warzywa – to połączenie zapewnia ciekawe doznania smakowe. I to bez sięgania po egzotyczne, nieznane składniki.
volcan