Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej frytkownicę do 200°C przez 5 minut. W przypadku ćwiartki z kurczaka temp. powinna wynosić 180°C. Jeśli nie masz frytkownicy, możesz zrobić to danie na głębokiej patelni z dużą ilością oleju.
Pokrój pierś lub ćwiartkę kurczaka na kawałki (możesz zdjąć skórę z ćwiartki albo w stylu azjatyckim ją zostawić). Kawałki kurczaka obtocz w roztrzepanym jajku, panierce z bułki tartej lub panko.
Spryskaj kosz frytkownicy olejem. Ostrożnie przenieś kawałki kurczaka do frytkownicy i też spryskaj tłuszczem z wierzchu. Smaż przez 10-12 minut, obracając po 5-6 minutach. W przypadku ćwiartki smaż mięso przez 12 - 20 min. Czas smażenia może się różnić w zależności od rozmiaru kawałków kurczaka i modelu frytkownicy.