Drób, a w szczególności klasyczne piersi z kurczaka, są jednym z najchętniej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że nie kurczak nie wymaga zbyt wiele pracy w kontekście jego obróbki, a dodatkowo jest smaczny i zdrowy. Można także dopasować go do wielu, innych dodatków, dzięki czemu zyskujemy kompletne danie główne jedynie w kilka chwil. Jednak każdemu z nas, przygotowywany w tradycyjny sposób filet z kurczaka, może się w pewnym momencie znudzić. Jeśli więc dzieci zaczynają grymasić przy kolejnym obiedzie, a my nie mamy pomysłu na to, jak zaskoczyć gości, to udajmy się w kulinarną podróż do Meksyku. Kurczak Tinga to oryginalny i sprawdzony przepis na to, by przygotować zwykłą pierś drobiową w sposób zaskakujący i niekonwencjonalny. Danie samo w sobie jest nie tylko pikantne, ale wielosmakowe. Szybko i skutecznie zmieni sposób patrzenia na mięso drobiowe i wprowadzi powiew świeżości do każdej kuchni.
Kurczak po meksykańsku - przepis prosty i szybki w przygotowaniu
Kurczak po meksykańsku - przepis może się nam na pierwszy rzut oka wydawać dość skomplikowany, jednak pozory są złudne. Drób jest tak prosty w przygotowaniu, że nie musimy sięgać do żadnych książek kucharskich. Jego obróbka termiczna również nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najważniejszym aspektem przygotowania kurczaka Tinga jest przygotowanie sosu z koncentratu pomidorowego, cebuli, czosnku oraz z dodatkiem chipotle. To właśnie nim zalewamy smażącego się na patelni kruczaka. Po kilku minutach, kiedy sos zgęstnieje, będzie on gotowy do serwowania. Pamiętajmy jedynie o tym, by pilnować czasu smażenia piersi z kurczaka. Jeśli przytrzymamy ją nieco dłużej na patelni, wówczas straci ona swoją soczystość i będzie pozbawiona głębszego smaku.
Z czym można podawać kurczaka Tinga po meksykańsku?
Kurczak po meksykańsku - przepis oryginalny, zakłada wykorzystanie go w kontekście przygotowania tortilli. Jego lekko pikantny posmak świetnie skomponuje się ze świeżymi warzywami, a nawet i z samym sosem
guacamole. Jednocześnie w zakresie dodatków do kurczaka Tinga, dalej mamy dość dużą dowolność. Możemy np. zdecydować się na zaserwowanie go w towarzystwie ryżu, co również będzie świetnym rozwiązaniem, choć już nie tak typowym dla
meksykańskiej kuchni. Pamiętajmy, by podczas serwowania kurczaka Tinga po meksykańsku położyć na talerzu również ćwiartkę limonki. Jej sok pozwoli na wywarzenie smaku pikantnego sosu. Opcjonalnie, możemy przygotować także łagodny
sos jogurtowy.