Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczak satay to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni indonezyjskiej. Potrawa jest uwielbiana nie tylko za swoje walory smakowe, ale także za prostotę i wszechstronność – doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęciach, dodatek do sałatki lub jako danie główne. Masz ochotę przygotować takiego kurczaka w orientalnym stylu? Koniecznie zobacz ten przepis.
Kurczak satay – azjatyckie danie w kilka chwil
Lubisz kuchnię azjatycką i chcesz urozmaicić takimi daniami swoje codzienne menu? Mamy dla Ciebie przepis, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Kurczak satay zaskoczy Twoich bliskich, a jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych trudności. Kluczem do sukcesu tego dania jest odpowiednia marynata do kurczaka. W naszym przypisie do jej przygotowania wykorzystamy jogurt naturalny, przyprawę MAGGI, curry, paprykę, czosnek, sól i pieprz. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu. Nieodłącznym elementem kurczaka satay jest sos orzechowy, który doskonale uzupełnia smak grillowanego mięsa. Gotowe danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Życzymy smacznego!
Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Do kurczaka dodaj jogurt, przyprawę Maggi, curry, paprykę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
Po tym czasie kurczaka nabij na szpadki. Grilluj na rozgrzanym ruszcie lub na patelni.
Aby przygotować sos, w misce wymieszaj ze sobą masło orzechowe z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz sokiem z cytryny. Dodaj przyprawę Maggi WINIARY oraz szczyptę curry. Dodaj odrobinę wody, aby rozluźnić sos.
Szaszłyki podawaj z sosem, posypane pokruszonymi orzeszkami oraz z limonką.