Makaron udon z kurczakiem teriyaki to ciekawe danie, które łączy w sobie dwie charakterystyczne dla japońskiej tradycji kulinarnej tradycje - zastosowanie makaronu udon i marynowanie dań. Zacznijmy od kurczaka teriyaki. Termin wywodzi się z japońskich słów teri (połysk, blask) i yaki (grillowanie, pieczenie, smażenie). W dosłownym znaczeniu oznacza więc obróbkę termiczną produktów (zwłaszcza mięs) w błyszczącej marynacie. Nie ma tu mowy o przypadku, bowiem marynata rzeczywiście błyszczy za sprawą dużej ilości cukru. W oryginalnej wersji przygotowuje się ją wykorzystując sos sojowy oraz mirin, zastępowany czasem cukrem albo miodem. W uproszczonej wersji filet drobiowy przyprawia się korzystając z gotowej mieszanki POMYSŁ NA teriyaki.
Udon to natomiast jeden z trzech (obok soba i ramen) najpopularniejszych japońskich makaronów przygotowywanych z pszenicy. Do Japonii trafił z Chin ponad 1000 lat temu, jednak rozpowszechnił się dopiero w czasach świetności Imperium Japońskiego, czyli w okresie Edo (1603 – 1868 r.). Udon ma postać bardzo grubych nitek zdecydowanie masywniejszych niż włoskie spaghetti. Jest wyjątkowo sycący i stanowi świetne źródło węglowodanów.
Azjatycki przepis łączy zatem jeden z typowych makaronów z popularnym sposobem przyprawiania. Oprócz makaronu i przyprawy makaron udon z kurczakiem zawiera też solidną porcję warzyw. W przepisie pojawia się cebula, papryka i brokuł, lecz jeśli chcesz na patelnię może trafić także marchewka albo cukinia.
Udon z kurczakiem w sosie teriyaki podobnie jak inne smażone dania kuchni azjatyckiej powstaje szybko, ponieważ mięso nie wymaga długiego smażenia. W niespełna 30 minut wyczarujesz pyszny, orientalny obiad.
Makaron udon z kurczakiem teriyaki bazuje na gotowej mieszance przypraw. Jeśli jednak chcesz trochę podkręcić smak i uczynić go bardziej wyrazistym, możesz sięgnąć także po świeże ząbki czosnku, imbir oraz płatki chili. Dobrze sprawdzi się również kolendra, posiekane ząbki czosnku, śmiało można używać też warzyw, dorzucając marchewkę i paprykę. Wyjątkowej głębi smaku dodasz posiekanym szczypiorkiem. Jak widzisz, to pyszne danie przygotujesz bez większego wysiłku - możesz również wypróbować różne warianty omawianego przepisu. Wszystko po to, by dostosować potrawę do Twoich preferencji smakowych!