Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyłóż blachę lub duże naczynie papierem do pieczenia. Wymieszaj składniki glazury w miseczce (czyli wszystkie poza kurczakiem i cebulą).
Wyłóż kurczaka i pokrojoną w ćwiartki cebulę na blasze, skórą do dołu. Posmaruj kurczaka glazurą.
Piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełóż na drugą stronę, oblej glazurą i piecz przez kolejne 25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a marynata lepka.
Gotowego kurczaka wysmaruj jeszcze raz w glazurze.
Podawaj z ryżem i zielonym groszkiem. Możesz posypać natką kolendry albo pietruszki oraz sezamem.