Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania z kurczakiem i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje menu oraz zaskoczy twoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Drób często pojawia się na polskich stołach, warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy, żeby móc przygotować coś dobrego. Czas na pysznego kurczaka w sosie cytrynowym. Sprawdź, jak go przygotować.
Kurczak cytrynowy – rodzinny obiad bez wysiłku
Przygotowanie kurczaka w sosie cytrynowym nie należy do zbyt skomplikowanych, za to musisz mieć pełną świadomość tego, że danie zaskoczy Cię wyjątkowym, delikatnym smakiem. Na początek czas na głównego bohatera – możesz wykorzystać kurczaka w całości i samodzielnie go poporcjować lub sięgnąć swoje ulubione kawałki mięsa. Mięso podsmażamy, następnie dodajemy warzywa i też zostawiamy na chwilę do podsmażenia.
Jak zrobić sos cytrynowy do kurczaka? To proste! Na patelnię po smażeniu kurczaka i warzyw dolewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową WINIARY, dokładamy usmażone wcześniej mięso i warzywa. Całość gotujemy przez ok. 50 minut, a następnie sos doprawiamy sokiem oraz startą skórką z cytryny.
To pyszne danie łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z aromatycznym i lekko kwaśnym sosem cytrynowym. Tak przygotowany kurczak super komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki lub warzywa, tworząc pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.
Kurczaka podziel na kawałki. Mięso i ziemniaki oprósz solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej kurczaka ze wszystkich stron przez ok. 4-5 minut. Wyjmij mięso z garnka i dodaj cebulę. Dobrze ją podsmaż, aż nabierze złotego koloru, po chwili dodaj czosnek i ziemniaki i również je podsmaż.
Włóż kurczaka z powrotem do garnka (w razie potrzeby możesz usunąć skórę) wraz z taką ilością wrzącej wody z garnka, aby do połowy przykrywała mięso i dodaj kostkę rosołową WINIARY. Gotuj przez ok. 50 minut.
5 minut przed końcem gotowania potrawy dodaj sok i skórkę z cytryny oraz oregano. Nie dodajemy ich od początku, żeby nie były gorzkie. Zostaw na ogniu jeszcze przez kilka minut, aż płyn odparuje i powstanie lekki sos. Opcjonalnie: Jeśli widzisz, że sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką wymieszaną z wodą.
Na koniec dodaj słodką paprykę i natkę pietruszki, jeśli lubisz.