Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomarańczę dokładnie umyć, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć bardzo drobno na tarce (ewentualnie można dodać mielony).
Pomarańczę i imbir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, cukrem i kurkumą oraz octem. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, wymieszać.
Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z błon. Doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka marynować przynajmniej przez 0,5 godziny w lodówce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, co jakiś czas odwracając i polewając go marynatą.
Podawać z makaronem sojowym i sałatką. Można udekorować listkami tymianku.