Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania z kurczakiem to najpopularniejsze pomysły na obiad dla całej rodziny. Uwielbiają je zarówno duzi, jak i mali. Jeśli szukasz pomysłu na prostą potrawę w nieco egzotycznym wydaniu – to przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym jest właśnie dla Ciebie. Delikatne mięso z chrupiącą skórką zanurzone w kremowym, delikatnie słodkim i orzeźwiającym sosie świetnie sprawdzi się zarówno jako posiłek na co dzień, jak i na specjalne okazje. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!
Udka z kurczaka w sosie pomarańczowym – prosty pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny
Kurczak w sosie pomarańczowym wygląda i pachnie niezwykle efektownie, aż trudno nie być głodnym, gdy tylko pojawi się na stole. Zaletą tego dania jest prostota jego przygotowania. Najpierw wystarczy zamarynować udka z kurczaka (zostawiamy je na min. 15 minut w marynacie, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły). W tym czasie mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Po chwili możemy przejść do usmażenia udek z kurczaka, a gdy będą rumiane, przygotujmy sos, podgrzewając wcześniej połączone przyprawy. Na koniec wkładamy usmażone udka z kurczaka na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Tak przygotowany kurczak w pomarańczowym sosie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub ulubioną kaszą.
Udka z kurczaka włóż do miski, dodaj przyprawy (1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki MAGGI, wino ryżowe, olej sezamowy i mielony pieprz). Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 15 minut, aby mięso przeszło smakami.
Do miski wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny, dodaj pozostałą przyprawę MAGGI, sos sojowy, a także sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Na patelnię wlej olej, podgrzej, usmaż na nim udka z kurczaka z obu stron. Gdy zobaczysz, że udka są złotciste wyjmij je i połóż na chłonnym papierze, aby odciekły.
Na drugiej patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę. Następnie wlej na patelnię mieszankę soku pomarańczowego, zagotuj, po czym dodaj smażone udka kurczaka. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. W czasie gotowania obracaj udka z kurczaka i cały czas polewaj mięso sosem, aby kurczak nabrał smaku.
Gotuj sos, aż zgęstnieje, następnie dodaj niesolone masło i dokładnie wymieszaj sos. Gotowe danie posyp odrobiną prażonego sezamu, a następnie wyłącz kuchenkę. Udka z kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem. To pyszne danie podaj z ugotowanym białym ryżem.