Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyj dokładnie kurczaka. Używając ostrych noży kuchennych, rozetnij go z jednej i z drugiej strony kręgosłupa. Usuń kregosłup.
Połóż kurczaka piersią do góry i dociśnij mocno tak, by rozjechał się na boki. Główki czosnku pokrój poziomo na połówki.
Cytrynę pokrój w grube plastry. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. umieść na niej kurczaka, a wokół poukładaj połówki czosnku i plastry cytryny.
Nasmaruj oliwą i pieprzem oraz Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY.
Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 220°C. Podawaj z ziemniakami pieczonymi w tymianku.