Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Na wysokości 3/4 jajka ostrym nożykiem ponacinać w kształcie zygzaka. Zdjęć górną część i ostrożnie wydrążyć ze środka żółtko. Nie decydować się na wyjęcie w całości bo może popękać białko. Lepiej żółtko rozdrobnić i wysypać,
Tuńczyka osączyć na sicie. Wrzucić do blendera, dodać żółtka, twarożek i razem zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Częścią powstałej masy małą łyżeczką napełnić jajka. Z pozostałej uformować kulki (główki) obtoczyć je w startym serze i nałożyć na wierzch lekko dociskając.
Marchewkę obgotować, pociąć na krążki i każdy krążek podzielić na trójkąciki (dzióbki). Można też wyciąć parę grzebyków. Z pieprzu zrobić oczka, wcisnąć marchewkowy dzióbek i na główkę nałożyć odciętą część białka.
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem,