Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.
Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
Szynkę pokroić w paski.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Do sosu dodać szynkę i ser.
Sos wymieszać z kurkami.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki oraz naszą Remuladą.