Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurki to jedne z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Nie da się ukryć, że w momencie nadejścia sezonu, grzybiarzy w lasach nie brakuje - podobnie zresztą jak i kurek. Grzyby te charakteryzują się dość łagodnym, nieco korzennym smakiem, dzięki czemu tak szybko zyskały sobie ono grono zwolenników nie tylko w Polsce, ale także i w całej Europie. Jednocześnie wiele osób zastanawia się, w jaki sposób można wykorzystać kurki we własnej kuchni. Często są one po prostu suszone i przechowywane, a okazuje się, że dają one znacznie więcej możliwości! Możemy, wobec tego przygotować kurki w sosie śmietanowym, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do każdego, głównego dania.
Kurki w sosie śmietanowym - prosty przepis, który zajmuje jedynie kilka chwil
Przygotowanie - czyszczenie, a także obróbka termiczna grzybów może wydawać się nam jednym z większych wyzwań. Jednocześnie nie tyczy się to kurek! Są to grzyby wyjątkowo proste jeśli chodzi o ich uprzednią obróbkę. Co więcej, samo przygotowanie aromatycznego sosu śmietanowego jest jeszcze łatwiejsze. Grzybki wystarczy umyć, osuszyć i pokroić na nieco większe kawałki. W osobnym naczynku wystarczy rozgrzać masełko, a następnie dodać posiekaną cebulką. Kolejno wystarczy, że wymieszamy śmietanę z mąką, solą i pieprzem, a następnie dodamy do kurek. Całość zajmie nam jedynie około 30 minut, a my, będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem unikalnego dodatku. Kurki w sosie śmietankowym - przepis do wykonania w kilka minut, zachwyci każdego z nas.
Kurki w sosie śmietankowym - do jakich dań możemy je wykorzystać?
Przepis na kurki w sosie śmietanowym to sposób na wykreowanie unikalnego dodatku do wielu, różnorodnych dań. Okazuje się, że świetnie sprawdzą się one w wielu wypadkach. Możemy spokojnie zaserwować je do głównych dań obiadowych składających się z mięsa i ziemniaków. Jednocześnie, możemy także podać je jako dodatek do dań składających się z ryżu i drobiu. Kurki w sosie śmietankowym możemy podawać również jako przekąskę lub przystawkę.
Kurki w sosie śmietankowym - przepis, który możemy dowolnie interpretować
Kurki w sosie śmietanowym - przepis to kilka prostych składników, które możemy dowolnie modyfikować. Sos śmietanowy do kurek jest z natury łagodny. Jeśli jednak chcemy nieco "podkręcić" jego smak, wówczas możemy dodać do niego nieco więcej pieprzu czarnego lub cytrynowego. Dodatkowo, możemy podczas gotowania sosu śmietanowego urozmaicić jego smak suszonym oregano, które nada mu wyjątkowego aromatu.
Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić na kawałki. Dodać do cebulki, dusić razem pod przykryciem. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą. Kiedy grzybki będą miękkie przyprawić je solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kurek. Dodać umyty i drobno posiekany koperek. Dusić razem kilka minut. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.