Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Delikatne warzywa z odżywczą kaszą połączone ze sobą w iście mistrzowskim smaku — właśnie to otrzymasz, jeśli zdecydujesz się zrobić kuskus z naszego przepisu. Zdecydowanie warto i to nie tylko ze względu na smak! Przygotowanie całego dania zajmie Ci zaledwie 40 min, a na Twoim talerzu znajdzie się danie, które rozpieści nie tylko kubki smakowe, ale także całe ciało. W końcu czy może być lepsze połączenie dla zdrowia i pełnego żołądka niż warzywa i kasza? Aby wykonać kuskus z warzywami, będziesz potrzebować prostych składników, które znajdziesz w każdym markecie. Przygotuj: bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, kaszę kuskus, brokuł, cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Dokładne proporcje znajdziesz powyżej.
Kasza kuskus z warzywami — przepis krok po kroku
Zaczynamy od zalania kaszy kuskus posolonym wrzątkiem. Powinien on sięgać centymetr ponad powierzchnię. Następnie czas przejść do przygotowania warzyw. Cukinię, brokuł, marchew i cebulę obierz, umyj, a następnie pokrój na drobne kawałki. W osobnym naczyniu lub na patelni rozgrzej olej. Wsyp do niego cebulę i poczekaj, aż się zeszkli, a następnie dodaj resztę warzyw. Duś całość na niewielkim ogniu, co chwilę dolewając wody. Kiedy wszystko zmięknie, pokrusz kostkę Bulionu Drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a następnie dodaj ją do garnka i jeszcze chwilę gotuj. Tak przygotowane warzywa wymieszaj z kaszą kuskus. Kolejny krok to obranie czosnku i przeciśnięcie go przez praskę. Danie należy także doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Taka sałatka z kuskusem i warzywami idealnie sprawdza się zarówno podawana na ciepło, jak i zimo. Opcjonalnie można do niej także dodać sos tatarski lub czosnkowy.
Kuskus z warzywami — zaskakujący smak w prostym daniu
Kasza kuskus z warzywami to odżywcze i sycące danie o niebanalnym smaku. Nie dziwi więc fakt, że jeśli ktoś raz go spróbuje, chętnie robi to po raz kolejny. Sałatka doskonale nadaje się jako uzupełnienie codziennej diety całej rodziny lub też jako danie podczas imprez. Możesz śmiało położyć ją na stole, kiedy do Twojego domu lub mieszkania zawitają goście. Z pewnością będzie także smakować uczestnikom bankietów, wesel, chrzcin, komunii i innych przyjęć okolicznościowych. Sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie dań mięsnych czy wegańskiego gulaszu. Dzięki dużej zawartości różnorodnych warzyw będzie prawdziwą ucztą nie tylko dla kubków smakowych, ale także oczu.
Kaszę zalej posolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię.
Warzywa obierz, oczyść i drobno pokrój.
Olej rozgrzej i zeszklij cebulę, następnie dodaj brokuł, cukinię i marchew. Duś na wolnym ogniu podlewając wodą.
Dodaj pokruszoną kostkę bulionową.
Ciepłe warzywa wymieszaj z kuskusem. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj.
Sałatkę możesz podawać na ciepło i na zimno z Sosem tatarskim lub czosnkowym.