Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.
Rozpuść miód.
Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.
Odstaw do schłodzenia.
Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.
Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.
Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.