Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nasz przepis na kwaśnicę góralską, tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zakłada wykorzystanie nie tylko kapusty kiszonej, wędzonych żeberek i Bulionu na żeberkach WINIARY, ale również dodatek boczku, rozmaitych warzyw i przypraw (majeranku, kminku), aby kwaśnica po góralsku była nie tylko bardziej sycąca, ale również aromatyczna. Kwaśną zupę podawaj z ugotowanymi żeberkami i świeżym, chrupkim pieczywem (grzankami, pajdami lub bułeczkami).
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.
Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.
Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.
Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.
Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.
Piotr