Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.