Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.
Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.
Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.
Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Anita