Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wlej mleko i dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie dodaj mąkę i sól i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 45 min. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4-6 części. Każdą zagnieć w kulkę i odstaw na 10 min. W szerokim garnku lub patelni rozgrzej tłuszcz. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ostrożnie wrzuć na rozgrzany olej (głęboki tłuszcz). Smaż z obu stron, aż placki będą puszyste i rumiane. Po wyjęciu odsącz z tłuszczu.
Gotowe placki (jeszcze ciepłe!) posmaruj sosem i obficie posyp tartym żółtym serem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.